Projekt za družine “SKUPAJ SMO MOČNEJŠI!”

Projekt za družine “SKUPAJ SMO MOČNEJŠI!”

V letošnjem letu smo v eni izmed skupin obnovitvene rehabilitacije, to je med 3. julijem in 6. julijem 2024, zasnovali projekt za družine, ki smo ga poimenovali  »SKUPAJ SMO MOČNEJŠI!«.

Projekt je namenjen distrofikom, otrokom in mladostnikom, njihovim sorojencem  in staršem. Vabljeni otroci in mladostniki so različnih obolenj (Duchennova mišična distrofija, spinalna mišična atrofija, CMT, HMSN, FSHD in druga) in različnih starosti. Nekateri se med seboj poznajo iz zdravstvenega programa obnovitvene rehabilitacije, ki se ga udeležujejo že vrsto let, drugi se z obolenjem šele spoznavajo.  Druženje s sebi enakimi nudi izjemno priložnost za izmenjavo izkušenj, primerov dobrih praks in je neprecenljivo pri soočanju z obolenjem.

V okviru projekta »SKUPAJ SMO MOČNEJŠI!« smo zasnovali vsebine, ki bodo pripomogle k boljšemu poznavanju lastnega obolenja, pomagale pri soočanju z obolenjem in ponudile nova znanja in veščine  za vsakdanje življenje. Pripravili smo strokovna in splošna predavanja (program v prilogi) in k sodelovanju povabili različne strokovnjake z dolgoletnimi izkušnjami na področju prehranjevanja otrok, razvoja in pomena spanja pri otrocih, veščin komuniciranja, reševanja konfliktov, varne in odgovorne rabe spleta in zasvojenosti z digitalnimi tehnologijami.

Projekt sledi motu dneva redkih bolezni «MOČNI! PONOSNI! ŠTEVILNI!« in prizadevanjem društva za spodbujanje aktivnega udejstvovanja živčno mišično obolelih (distrofikov) in njihovih svojcev na različnih življenjskih področjih ter strmi k proaktivnemu sodelovanju s strokovnimi in drugimi institucijami v državi. Z organizacijo projekta smo poskušali nasloviti pobudo staršev iz preteklih let, in sicer po več izobraževalnih in povezovalnih aktivnosti za družine.

PROGRAM

Sreda, 3.7.2024

15.00 – 16.30

Razvoj in pomen spanja pri otrocih

Doc. dr. Barbara Gnidovec Stražišar, dr. med., spec. otroške nevrologije in spec. pediatrinja, SB Celje, predstojnica otroškega oddelka

 

Četrtek, 4.7.2024

14.00 – 15.30

Jezni ptički

Preventivna delavnica varne in odgovorne uporabe spleta, spoznavanje in ozaveščanje nevarnosti in tveganih vedenj na spletu za otroke in mladostnike

15.40 – 16.40

Družinska E-pravila

Predavanje za starše o varni in uravnoteženi uporabi zaslonov in spleta pri otrocih in mladostnikih

Janez Arh. dipl. soc. delavec, LOGOUT Center pomoči pri prekomerni rabi interneta

 

Petek, 5.7.2024              

14.00 – 15.30

Prehrana otrok in mladostnikov z živčno mišičnimi obolenji

15.30 – 17.00

Individualni posvet z dietetikom in merjene mišične mase – potrebna predhodna prijava

Andreja Širca Čampa, univ. dipl. inž., klinična dietetičarka, Nutriticon, prehranska svetovalnica

 

Sobota, 6.7.2024            

11.00 – 12.30

Moje supermoči v komunikaciji – skupina 5 – 10 let

14.30 – 16.00

Moje supermoči v komunikaciji – skupina 11 – 20 let

Tadeja Podgorelec, univ. dipl. psihologinja, certificirana EuroPsy psihologinja

 

Veseli nas, da smo za izvedbo projekta pridobili sponzorska sredstev. Projekt so podprli: