Dnevi cepljenja

Dnevi cepljenja

Dnevi cepljenja

Samo z zaščitnimi ukrepi ni možno dovolj učinkovito preprečevati novih okužb z virusom SARS-COV-2, zato se pričakuje, da bomo to dosegli z ustrezno precepljenostjo prebivalcev z varnimi in učinkovitimi cepivi. S cepljenjem ne zaščitimo samo sebe, temveč zaščitimo tudi zdravje naših družinskih članov, prijateljev, sosedov, znancev, sodelavcev in drugih prebivalcev.

Cepljenje proti covid-19 bo pripomoglo, da bomo spet v polni meri zagnali vsa področja življenja.

Slovenija želi s cepljenjem proti covid-19 doseči tri cilje:

  • zmanjšati umrljivost zaradi covid-19,
  • zmanjšati število hospitalizacij,
  • zaščiti prebivalce, ki so najbolj izpostavljeni okužbam (kamor spadamo tudi distrofiki).

Še vedno pa je do precepljenosti populacije potrebno upoštevati samozaščitne ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, kot so mehurčki, uporaba maske, umivanje in razkuževanje rok, razdalja 2 metra, pogosto zračenje prostora in druge ukrepe, ki jih odreja zdravstvena stroka.

Akcija Dnevi cepljenja poteka od nedelje, 19. decembra, do četrtka, 23. decembra

V času akcije so cepilni centri po Sloveniji odprti od 8. do 20. ure, v vsaki statistični regiji pa en cepilni center oziroma cepilno mesto deluje tudi ponoči (od 20. do 8. ure). V vseh občinah so organizirane tudi mobilne enote.

 Cepilni centri, kjer se je mogoče cepiti vseh 24 ur dnevno, so: UKC Ljubljana, UK Golnik, SB Nova Gorica, ZD Sežana, SB Izola, ZD Postojna, ZD Novo mesto, SB Brežice, SB Celje, ZD Slovenj Gradec, ZD Murska Sobota ter ZD Maribor in UKC Maribor.

 Na cepljenje se ni potrebno naročiti. Naročanje je potrebno zgolj za otroke od 5. do 11. leta starosti.

Povsod pa je omogočena izbira cepiva.

Minister Poklukar pravi: »Cepimo se. Odvrzite dvome in strahove, saj so se cepiva izkazala za učinkovita in varna. Izberimo zdravje, izberimo cepljenje.«

Prilagamo še: