Okrogla miza o podpornih tehnologijah

About This Project

V okviru Erasmus+ projekta »Digitalno okno v svet MD« smo se na spletni okrogli mizi o uporabi podpornih tehnologij in digitalnih orodij pri mladih z MD, o primerih dobre prakse in izmenjavi izkušenj zbrali mladi z MD iz Slovenije in Hrvaške, njihovi družinski člani, osebe, ki delajo z mladimi, strokovni sodelavci ter predstavniki društev in predstavniki akademske skupnosti. Prisotne je uvodoma pozdravila predsednice SDDH Marice Mirić.  V prvem delu okrogle mize sta prof. dr. Renata Pinjatela in strokovna sodelavka Ivana Vinceković iz Edukacijsko – rehabilitacijske fakultete Univerze v Zagrebu predstavili rezultate nedavnih raziskav na področju uporabe podpornih tehnologij, trenutno stanje ter izgledi za prihodnje v Republiki Hrvaški.

 

Mladi z MD so predstavili in prikazali svoje izkušnje pri uporabi podpornih tehnologije, njeno uporabo v vsakdanjem življenju, izobraževanju, delu, rekreaciji, potovanjih in prostem času. Na okrogli mizi so sodelovali Laura Begić, Melisa Osmanović, Anamarija Virant, Katarina Strunjak, družina Čabraja, Tadej Raner, Jure Cimperman, Oliver Jangelov in Roland Bugnar, ki so predstavili, kakšno podporno tehnologijo uporabljajo in opozorili na številne izzive, s katerimi se soočajo pri dostopnosti, nabavi, informiranju, izobraževanju in nenazadnje tudi s finančnimi.  Svoje izkušnje uporabe podporne tehnologije pri delu z mladimi z MD so predstavili tudi strokovni delavci obeh organizacij.  Z izmenjavo izkušenj in primerov dobrih praks smo tako pridobili vpogled v  izzive, s katerimi se srečujejo in na kakšne načine nanje odgovarjajo.

 

V zaključnem delu okrogle mize so bili oblikovani povzetki razprave in izhodišča za poročilo, v katerem bodo predstavljene prednosti uporabe podporne tehnologije, opisani primeri dobre prakse ter priporočila za izboljšanje področja uporabe podporne tehnologije. Rezultati te aktivnosti v projektu Erasmus+ »Digitalno okno v svet MD« bodo uporabljeni za oblikovanje kampanje za ozaveščanje o pomenu uporabe podpornih tehnologij in uporabe digitalnih orodij med mladimi z MD za boljšo vključenost v družbo.

Date
Category
Digitalno okno v svet MD