Zaključno transnacionalno srečanje strokovnih delavcev in mladih iz Slovenije in Hrvaške

About This Project

V Zagrebu je 24. in 25. aprila 2023 potekalo tretje in zadnje transnacionalno srečanje v okviru projekta Erasmus+ »Digital Window to the World MD«. Udeleženci iz Slovenije in Hrvaške so se prvi dan zbrali v prostorih Zveze društev distrofikov Hrvaške (SDDH) v Jelkovcu, kjer sta Marica Mirić, predsednica SDDH, in Mateja Toman, predsednica Društva distrofikov Slovenije (DDS) srečanje odprli s pozdravnimi besedami. Predsednici sta izrazila veliko zadovoljstvo nad izvedbo in doseženimi rezultati projekta ter poudarili pomembnost in pomen dolgoletnega medsebojnega sodelovanja obeh organizacij, ki ga je ta projekt dodatno obogatil.

   

Ogledali smo si prostore SDDH in Društva distrofikov Zagreb. Predstavili so nam aktivnosti in programe, ki jih izvajajo, terapevtske pripomočke in solno sobo. Strokovni delavci SDDH in DDS smo imeli tudi timski sestanek, na katerem so bili predstavljeni doseženi rezultati projektov SDDH in DDS, dogovorjen je bil načrt diseminacije rezultatov in izdelave končnega poročila o izvajanju projekta z nalaganjem rezultatov programa Erasmus+ na platformo Erasmus+, program zaključne konference za javnost in medije ter predstavljeni zaključki izmenjave izkušenj in primeri dobrih praks pri delu z mladimi z MD.

V popoldanskem delu srečanja se je delo nadaljevalo z delavnico z Mariem Kovačem, hrvaškim gledališkim in filmskim režiserjem, vodjo Forum teatra. Za nas je bilo to prvo srečanje s tovrstnim načinom dela z mladimi. Gre za gledališča, v katerem lahko mladi samostojno ustvarjajo zgodbo na podlagi lastnih izkušenj ali izkušenj drugih, izbirajo vloge in oblikujejo like ter reagirajo na krivice. Na delavnici so se mladi preizkusili na temo »Potenciali in talenti mladih – današnji izzivi in ​​veščine prihodnosti« z igro vlog in situacij ter z intervencijami iz občinstva, ki ima med predstavo priložnost reagirati na zgodbo z vprašanji, nasveti ali navodili ali si celo z liki izmenjati vloge. Takšen način dela je mlade izjemno motiviral in so občinstvo z nastopom navdušili. Pokazali so svoje talente in zrelo razmišljanje.

   

Prvi dan srečanja se je zaključil z glasbenim večerom z Damirjem Jurenom in potpourijem slovenske in hrvaške glasbe ter s karaokami uspešnic.

Naslednji dan so na za zaključni konferenci predstavili rezultati projekta najprej strokovni delavci obeh organizacij, predstavljene so bile osebne zgodbe mladih z MD iz Hrvaške in Slovenije, na koncu pa je potekala še okrogla miza z naslovom » Poti za prihodnost«. Sodelujoči na okrogli mizi so opolnomočeni in opogumljeni z novimi znanji in veščinami prisotnim sporočili, da so se z vstopom v »Digitalno okno v svet MD« odprli novi svetovi na področju sodelovanja in dela z mladimi z MD, pridobljena znanja in veščine pa se bodo nadgrajevala z naslednjimi novimi skupnimi projekti in morebitnimi novimi Erasmus+ zgodbami.

  

Za konec pa so nam kolegi Hrvati pripravili presenečenje, in sicer  v sodelovanju s Turistično skupnostjo Zagreba organiziran dvourni ogled mesta »Spoznajmo Zagreb« s turistično vodičko.

Lep pozdrav do novih srečanj!

 

 

 

Date
Category
Digitalno okno v svet MD