Odprto svetovno prvenstvo v Bocci

Odprto svetovno prvenstvo v Bocci

Pretekli mesec je med 16. in 22. junijem v Poljskem Poznanu odvijalo Odprto svetovno prvenstvo v bocci, katerega se je udeležila tudi slovenska reprezentanca.
Slovenska odprava je tokrat odpotovala v nekoliko manjši zasedbi kot v Španijo, saj so slovenske barve zastopali Jakob Škantelj in Natalie Finkšt ter član našega Društva distrofikov Slovenije Matjaž Bartol. Trojica je nastopala v posamičnih konkurencah kategorij BC2 in BC4, poleg tega pa sta Škantelj in Bartol v BC4 sestavila tudi par. Izjemno kakovostno tekmovanje, ki je bilo v vseh kategorijah zastopano celo z močnejšo konkurenco kot bodo naslednje leto paraolimpijske igre, je naše tekmovalce postavilo pred zelo težko nalogo, ki ji na žalost tokrat niso bili kos. Par je najprej izgubil proti, na koncu drugi, Kanadi in nato še sedmi državi sveta Grčiji ter končal na 10. mestu. V posamičnih konkurencah pa so se nato vsi trije borili za vsaj častno zmago, a jim na koncu po sedmih dvobojih ni uspelo. Natalie je izgubila dvoboja z Japoncem in Slovakom, predstavnikoma te države pa morala premoč priznati tudi Bartol in Škantelj. Slednji je izgubil še proti Angležu in Nemcu, medtem ko je Bartola premagala Kanadčanka Vietnieks, ki ima več 10 let izkušenj.
Sicer pa je tekmovanje minilo v znamenju velike udeležbe, saj je 32 držav prišlo iz 4 celin, kar je pomenilo na koncu več kot 130 športnikov na enem mestu. Daleč najuspešnejša je bila Portugalska, ki je osvojila 5 medalj, sledi pa jim Brazilija s 3 osvojenimi kolajnami. Čeprav tekmovanje za Slovenijo tokrat ni bilo rezultatsko uspešno, pa verjamemo, da so si nabrali veliko novih izkušenj ter znanj, ki jim bodo prišla prav na prihodnjih prvenstvih.