Na mednarodnem šahovskem turnirju naši zasedli 1. in 3. mesto

Na mednarodnem šahovskem turnirju naši zasedli 1. in 3. mesto

Med 19.1.2016 in 20.3.2016 je potekal mednarodni šahovski turnir organiziran s strani Društva distrofikov Slovaške (Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR) v katerem smo se slovenski distrofiki odlično odrezali. Grega Žargaj je zasedel 3. mesto v kategoriji distrofikov, Mojca Sušec pa 1. mesto v kategoriji žensk. Slovenija kot država je glede na dobre skupne rezultate slovenskih šahistov končala na 3. mestu takoj za Rusijo in domačini Slovaki.

Turnirja se je udeležilo 51 tekmovalcev iz 13 različnih držav, med njimi 5 Slovencev od katerih so bili 4 distrofiki. Potekal je prek spleta s partijami v živo na strani www.playok.com, v tedenskih ciklih, vsak teden 1 kolo, skupaj 9 kol, po sistemu švicar in s časom 30 minut na igralca.

V kategoriji distrofikov je prvo mesto slavil sirski igralec Raed Hataby, skupni zmagovalec turnirja pa je postal Igor Kolomyčenko iz Rusije, ki je bil hkrati zmagovalec kategorije invalidov, ki niso distrofiki ter tako ubranil 1. mesto lanskega leta v skupni razvrstitvi.

Tovrstni turnir ima na Slovaškem že 7-letno tradicijo, v zadnjih 2 letih pa je dobil tudi mednarodne razsežnosti. Njegova ideja naj bi bila predvsem omogočiti sodelovanje na turnirju tudi tistim igralcem, ki bi sicer bodisi zaradi razdalje bodisi zaradi invalidnosti imeli otežen dostop na standardnih turnirjih. Več informacij o tekmovanju najdete na spletni strani: http://www.sachomd.sk/en/