Umrl je Stephen Hawking

Umrl je Stephen Hawking

Stephen Hawking, nagrajeni fizik in vplivni avtor, je umrl po poročanju družinskega tiskovnega predstavnika za ABC News. Bil je 76 let star.

Hawkingu, katerega knjige so vključevale “Kratka zgodovina časa” in “Vesolje na kratko”, so leta 1963 diagnosticirali amiotrofično lateralno sklerozo, bolj pogosto imenovano ALS ali Lou Gehrigovo boleznijo.

Družina ni razkrila vzroka smrti, ampak je dejala, da je “umrl mirno” v svojem domu v Cambridgeu v Angliji.

“Mi smo globoko žalostni, da je naš ljubljeni oče danes umrl. Bil je velik znanstvenik in izjemen človek, katerega delo in zapuščina bodo živeli še vrsto let”, je družina zapisala v izjavi. “Njegov pogum in vztrajnost s svojo briljantnostjo in humorjem so navdihnili ljudi po vsem svetu. Nekoč je rekel:” Ne bi bilo veliko od vesolja, če ne bi bilo doma ljudi, ki jih ljubiš. ” Pogrešali ga bomo za vedno. ”
Hawking je zapusti hčer Lucy in dva sinova Roberta in Tima. Zahvaljujejo se njegovim oboževalcem, ki so bili ob strani profesorja Hawkinga in ga podprli skozi njegovo življenje.

Hawkinga so šteli za enega vodilnih glasov v znanosti zaradi njegovih obsežnih raziskav in dela, povezanih z razumevanjem vesolja.

“Nikoli nisem pričakoval, da bom dosegel 75, zato se mi zdi zelo srečno, da sem lahko razmišljal o svoji zapuščini,” je dejal Hawking v intervjuju za BBC lansko leto.

V svoji karieri je prišel do nekaj večjih odkritij in enkrat rekel, da je bil njegov največji dosežek odkritje, da črne luknje niso povsem črne.

“Mislim, da bo moj največji dosežek moje odkritje, da črne luknje niso povsem črne”, je dejal in dodal, da bo to odkritje ključnega pomena za “razumevanje paradoksa med kvantno mehaniko in splošno relativnostjo.”

V intervjuju za ABC leta 2010 je bil Hawking vprašan o najboljšem očetovem nasvetu, ki ga je dal.
“Tu so najpomembnejši nasveti, ki sem jih posredoval svojim otrokom,” je dejal. “Eno, ne pozabite pogledati na zvezde in ne v stopala; dve, nikoli ne obupajte nad delom, delo vam daje smisel in namen, življenje pa je prazno brez njega; tri, če imate srečo, da najdete ljubezen, se spomnite da je redka in je ne zavrzite. ”

Časovni načrt življenja Stephena Hawkinga, ki ga je pripravil Associated Press:

8. 1. 1942 – rojen v Oxfordu v Angliji, najstarejši od štirih otrok, rojen Frank Hawkingu, biologu, in Isobel Hawking, sekretarki za medicinske raziskave. Rodil se je na 300. obletnico smrti očeta moderne znanosti Galilea Galileija.

1952 – Obiskuje šolo St. Albans.

1959 – prejme štipendijo za študij na Univerzi v Oxfordu, kjer diplomira iz naravoslovja.

1962 – prične diplomske raziskave na področju kozmologije na Univerzi Cambridge.

1963 – diagnosticiran z degenerativno živčno-mišično motnjo ALS ali Lou Gehrigovim obolenjem, pri starosti 21 let. Živel naj bi še dve leti.

Jul. 14, 1965 – Poroči svojo prvo ženo, Jane Wilde, študentko sodobnega jezika, ki jo je srečal v Cambridgeu.

1967 – rojen je prvi sin sin, Robert.

1970 – Jane rodi hčerko, Lucy.

1974 – izvoljen kot član Kraljeve družbe v starosti 32 let, eden najmlajših, ki je prejel to čast.

1979 – postane profesor matematike na Cambridgeu, prestižni položaj, ki ga je nekoč imel Isaac Newton. Hawking ima položaj do leta 2009. Jane rodi tretjega otroka, Timothyja.

1985 – V bolnišnico v Ženevi je prišel s pljučnico. Po operaciji preživi, vendar izgubi, kar je ostalo od njegovega govora. Naslednje leto začne s komuniciranjem prek elektronskega govornega sintetizatorja, ki mu je dal blagovno znamko »robotski glas«.

1988 – Objavil knjigo o kozmologiji “Kratka zgodovina časa”, ki je usmerjena k splošni javnosti, in postane najbolj prodajana knjiga.

1989 – Kraljica Elizabeta II mu podeli častni naziv »Companion of Honor«.

1995 – Poroči se z svojo medicinsko sestro, Elaine Mason.

2007 – Ločitev z Elaine Mason.

2014 – Hawkingovo življenje se proslavi v z Oskarjem nagrajenem filmu “The Theory of Everything”, ki temelji na memoarju “Potovanje v neskončnost: moje življenje s Stephenom”, prve žene Jane Hawking.

14.3.2018 – zapustil nas je Stephen Hawking – novico o njegovi smrti so objavili ob 139. obletnici Einsteinovega rojstva.

 

Vir: ABC News.