Otvoritev letošnje sezone projekta GOGO

Otvoritev letošnje sezone projekta GOGO

V ponedeljek 10. maja  smo začeli, bolje rečeno, kar nadaljujemo z vseslovensko akcijo Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO). Plan in aktivnosti so organizatorji akcije javnosti predstavili na dan, ki ima precej simbolike.  10. maj je namreč svetovni dan gibanja, katerega namen je spodbujanje telesne dejavnosti in zviševanje deleža telesno dejavnega prebivalstva. Smisel naše akcije je tudi ta, da gibalno oviranim priporočamo (in tudi predvsem omogočamo) aktiven življenjski slog. Akcija bo tudi letos potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Dogodka, ki je bil tudi dobro medijsko obiskan, so se udeležili še predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Damjan Omerzu, direktor Zveze Sonček Iztok Suhadolnik, predstavnik Zveze paraplegikov Slovenije Gregor Gračner, poleg predsednice Mateje Toman, so se v imenu Društva distrofikov Slovenije tiskovne konference udeležili tudi Mojca Sušec, Tadej Raner in Ivo Jakovljevič, prisotni pa so bili tudi ambasadorji GOGO 2021 Andrej Težak – Tešky, Urška Vučak Markež ter Marija in Andrej Štremfelj.

Izjavi ob predstavitvi akcije GOGO 2021

Zbrane so nagovorili Stojan Rozman, vodja delovne skupine GOGO 2021, Jurček Nowakk, vodja odbora Planinstvo za invalide  pri Planinski zvezi Slovenije (Pin/OPP) ter Viki Grošelj, ambasador akcije GOGO 2021. V imenu generalnega sponzorja podjetja H-BIT je akciji vse dobro zaželela direktorica podjetja Martina Golob.

Stojan Rozman, vodja delovne skupine GOGO 2021:
»Kdo ne pozna organiziranih pohodov v gore? Plemenito poslanstvo Planinske zveze Slovenije se je pred leti nadgradilo z organiziranim delom za ljudi v družbi – invalide, kjer tega pred tem ni bilo. Izvedba pohoda – primeren prevoz, spremstvo, pomoč, arhitektonske ovire zunaj in v stavbah … – vse to velikokrat že v kali zatre željo po odhodu v gore. V akciji so zato združile moči humanitarne in invalidske organizacije. Izvedba pohoda predstavlja kar velik logistični napor. Med medicinsko tehničnimi sredstvi, ki jih gibalno oviranimi uporabljajo, prednjači invalidski voziček , ki je lahko na ročni ali električni pogon. Še veliko je podobnih razlik, ki terjajo senzibilno izvedbo pohoda za vse oblike gibalne oviranosti. Nagrada nam je v delovni skupini spodbudni odziv udeležencev, a veliko dela nas še čaka v naši bazi: informiranje, predstavljanje tehnike premagovanja naklonov in odgovarjanje na razna vprašanja npr. o primerni velikosti sprednjih koles invalidskih vozičkov. Pestra raznolikost ciljev pohodov, krasni ambasadorji in odlični parašportniki  kot predstavniki akcije ter podpori tako predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja kot generalnega sponzorja, dajejo svojevrsten pečat in poudarijo pomen akcije.«

Jurček Nowakk, vodja odbora Pin/OPP:
»Eden od glavnih ciljev odbora Planinstvo za invalide  je približati planinstvo invalidom, jim omogočiti vključevanje in jih seznaniti z možnostmi planinstva glede na njihove sposobnosti. V ta namen pripravljamo inkluzijske pohode in spletno aplikacijo planinske poti dostopne vsem invalidom  s poudarkom na osebah na vozičkih – inPlaninec. Odgovor na vprašanje, zakaj to počnemo, je v pozitivnem vzdušju na inkluzijskih pohodih, sproščenosti udeležencev in nasmejanih obrazih. Zadovoljstvo vseh pohodnikov je pokazatelj, da počnemo pomembne in prave poteze. Povezovanje za doseganje skupnih ciljev je gradnik naših projektov. Sodelujemo z organizacijami in posamezniki iz Slovenije in tujine. Veliko energije vlagamo v usposabljanja strokovnega kadra in prostovoljcev. Akcija GOGO bo potekala že drugo leto. Preteklo leto smo v petih inkluzijskih pohodih osvojili 4 planinske koče, letos bomo na 10 inkluzijskih pohodih obiskali 10 planinskih koč po vsej Sloveniji.

Že štiri leta se rojeva projekt spletne aplikacije inPlaninec – Planinske poti dostopne invalidom in osebam na vozičkih. Humanitarno prostovoljski projekt je v povojih, prvi korak je pričetek zbiranja sredstev. Invalidom bomo omogočili, da bodo uživali na planinskih poteh. Označili bomo  poti dostopne invalidom in osebam na vozičkih. Vse to pa bo predstavljeno v brezplačni spletni aplikaciji z vsemi podatki, ki jih potrebujejo invalidi za to, da bo tudi njihova pot v hribe varna in prijetna. Do spletne aplikacije bo mogoče dostopati z mobilnim telefonom, tablico in računalnikom. Izpis zemljevida posamezne poti se bo lahko naložil na telefon ali natisnil na papir. Spletno aplikacijo bodo lahko uporabljale tudi mlade družine z vozički in tisti, ki ne zmorejo več najtežjih poti.«

Viki Grošelj, ambasador akcije GOGO 2021:
»Lani sem že sodeloval na akciji. Tudi letos sem se z veseljem odzval vabilu. V letu 2020 sem s pomočjo akcije spoznal, koliko se lahko drug od drugega naučimo. Nisem ravno prepričan, kdo je lani na pohodu v Tamar več komu dal. Ali sem bi to jaz s svojo prisotnostjo, ali pa vsi zbrani ljudje okoli mene. Videl sem jih, kako so s ponosom, z nekaj naše pomoči, predvsem pa z lastno močjo prihajali v Tamar. Vesel in počaščen sem, da bom tudi letos ambasador akcije Gibalno ovirani gore osvajajo.«

Gibalno ovirani gore osvajajo 2021 (delovni plan pohodov):

29. maj Mirna gora
3. junij Vseslovenski inkluzijski pohod Ušte
13. junij Planina Razor
16. junij Planina nad Vrhniko
26. junij Čaven
27. junij Ruška koča
17. julij Lavričeva koča na Gradišču
4. september Pokljuka
16. september Šmarna gora
23. oktober Tončkov dom na Lisci

Pri pohodih je tako, da jih bomo načrtovali glede na (epidemiološko) situacijo v državi.

Štirje partnerji

Ponosni partnerji akcije so ostali Planinska zveza Slovenije, Sonček − Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p. ter Zveza paraplegikov Slovenije. Temu tercetu eminentnih imen se je lani pridružilo tudi Društvo distrofikov Slovenije. Odbor za planinstvo invalidov/OPP Planinske zveze Slovenije v drugih akcijah sodelujem še s Slovensko Karitas, Združenjem slovenskih katoliških skavtinj in skavtov in Zvezo tabornikov Slovenije ter drugimi manjšimi humanitarnimi organizacijami in posamezniki.

Ambasadorji in parašportniki

Projekt so tudi letos podprli ambasadorji:  dr. Evgen Bavčar, Urška Vučak Markež, Marija in Andrej Štremfelj, Tone Kuntner, Brigita Langerholc,  Viki Grošelj, Žiga X Gombač in Andrej Težak – Tešky.

Akcijo pa podpirajo tudi parašportniki, med njimi  Nastja Fijolič, Matej Arh, Lena Gabršček, Matic Keržan, Dejan Fabčič, Sandi Novak, Tanja Cerkvenik, Jernej Slivnik, Gregor Gračner, Anej Doplihar in David Škorjanc.

Partnerska podpora

V danih razmerah je lažje, če imaš parterja, ki ti stoji ob strani. Tega se zavedamo tudi v akciji Gibalno ovirani gore osvajajo. Zato smo še toliko bolj počaščeni in hvaležni, da nas tudi v novi sezoni podpira Nicehash, slovenski posrednik pri rudarjenju kriptovalut, upravlja ga slovensko podjetje H-BIT.

Nato so se  zahvalili za medijsko podporo projektu in  vse hkrati povabili, da se pohodov tudi udeležijo. Za vse ostalo smo vam na voljo na e-naslovu 2020goov@gmail.com in telefonski številki 031 536 573, kjer vas bo prijazno nagovoril Stojan Rozman, vodja delovne skupine GOGO 2021.

Prav tako pa se za informacije lahko obrnete tudi na Društvo distrofikov Slovenije na št. 01 47 20 550.

Ekipa GOGO 2021