Plački vrh – prvi letošnji GOGO pohod

Plački vrh – prvi letošnji GOGO pohod

Vabimo vas na pohod na Plački vrh (510 mnm), v četrtek, 14. aprila 2022.

Izhodišče pohoda je parkirišče pri Plač 34 a, 2201 Zg. Kungota (ITAK bar- zaprt). Štart je ob 9. uri!

Dostop do izhodišča pohoda:

Peljete se po južni avtocesti mimo Maribora in zapustite avtocesto pred Pesniškim krožiščem (izvoz 2 za MB-sever/center/Dravograd). V krožišču izberete četrti izvoz in takoj za tem prvi izvoz ter pri semaforju nadaljujete naravnost. Po cca. 100 m zavijete na levo v smeri Zg. Kungota/Jurij, vozite se v Zg. Kungoto in takoj, ko prečkate most zavijete desno za Plač/Svečina. Po cca. 500 m se držite desno (levo za Svečina) in vozite do table PLAČ. Po cca. 300 m je na levi strani za parkom in ob baru parkirišče – zborno mesto.

Opis poti pohoda:

Za osebe na invalidskih vozičkih: krožna pot dolga okrog 7 km, poteka po asfaltni in makadamski cesti, delno po »poti vinogradništva in fosilov«. Vzpona na celotni poti je 250 m, pot se prevozil v 3 – 4 urah s postanki.

»Pešpot« – pohodniki: se bodo prav tako podali na krožno pot, dolgo okrog 7 km; pot poteka po asfaltni in makadamski cesti, delno po »poti vinogradništva in fosilov«, po »poti po Svečinskih goricah«, vzpona na celotni poti je prav tako cca. 250 m  in se jo prehodi v cca. 3 – 4 urah s postanki.

Plački vrh leži v Občini Kungota v Slovenskih Goricah, ob meji z Avstrijo. Je 510 m visok hrib in je zelo lahko dostopen. Na vrhu so leta 2000 postavili 28 metrov visoki leseni razgledni stolp (Plački stolp) z lepim razgledom na širšo okolico. Z njega je ob jasnem vremenu razgled po Sloveniji do Donačke gore, Kozjaka, Pohorja, Lenarta, daleč v Avstrijo do Koralp, vse do Prekmurja in celo do Hrvaške meje.

Po osvojitvi vrha in spustu do Vinogradniško izletniške kmetije Leber, bo na kmetiji med 12.30 in 13.30 uro možnost nakupa kosila (1. gobova juha z ajdovimi žganci – 6,5 € ali 2. golaževa juha – 7,5 €), sicer pa je potrebno imeti v času pohoda malico in napitke v nahrbtnikih.

Ob prijavi je potrebno povedati ali boste imeli kosilo na kmetiji in kateri meni: 1 ali 2!

Prijave se zbirajo do 11. aprila ali do popolnitve prostora preko spletne e-prijave (pritisni nanjo!) ali pisno z izpolnjeno prijavnico (word).

Odjavo obvezno sporočiti vsaj 3 dni pred pohodom – z vsako prijavo osebe na invalidskem vozičku je povezano organiziranje prevoza in pomoči prostovoljcev.

Pohod bo izveden samo v lepem vremenu.

V kolikor imate še kakšno vprašanje, nam pišite na e-naslov: 2020goov@gmail.com ali na gsm: 031 536 573 – Stojan.