Imamo državno prvakinjo in državnega prvaka med distrofiki v šahu 2023

Pod  okriljem Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja (Zveza ŠIS-SPK) smo med 24. in 26. marcem 2023 v CIRIUS Kamnik izvedli Posamično državno prvenstvo distrofikov v šahu. Tekmovanje je potekalo ločeno v ženski in moški konkurenci. Ženske so igrale po Bergerjevem sistemu 7 kol, moški po Švicarskem sistemu 8 kol, oboji po 30 minut na igralca, z dodatkom 3 minute za igralce, ki potrebujejo pomoč pri premikanju šahovskih figur.

Prvenstva se je udeležilo 8 šahistk in 16 šahistov. V ženski konkurenci je naslov najboljše osvojila Tatjana Strmčnik (7 točk), drugo mesto lanska zmagovalka Mojca Sušec (6 točk) in tretje Dragica Kokol (5 točk). Zaradi doseženega enakega števila točk, se je zmagovalec med moškimi določil po kriteriju srednji Buchholzov koeficient. Titulo najboljšega je osvojil Niko Čižek (7 točk), drugi je bil Nejc Župan (7 točk) in tretji Goran Habjanič (5,5 točk). Prvenstvu je sodil šahovski sodnik Marjan Butala.

V imenu Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja je prvenstvo otvorila in vsem prisotnim zaželela dobrih partij Maja Bobnar. Po odigranih partijah je bila slovesna razglasitev rezultatov. Najboljši trije šahisti v obeh konkurencah so poleg praktičnih nagrad prejeli tudi medalje. Tekmovanje je potekalo v dobrem vzdušju. Veseli nas napredek pri nekaterih dosedanjih udeležencih in da se turnirja vsako leto udeležijo tudi novi šahisti.

Fotografije iz tekmovanja si lahko ogledate v Galeriji slik.