Prvaka sta Helena in Niko

Prvaka sta Helena in Niko

Od 8. do 10. aprila letos je v odličnih pogojih Doma dva topola v Izoli potekalo posamično šahovsko prvenstvo distrofikov Slovenije za leto 2016 v ženski in moški konkurenci, in sicer se ga je udeležilo 7 šahistk in 17 šahistov. Tekmovanje je tudi letos bilo organizirano pod okriljem Zveze za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite, izvedlo pa ga je naše Društvo distrofikov Slovenije. Da je tekmovanje potekalo v skladu s pravili je kot že več let poskrbel šahovski sodnik in naš prijatelj Marjan Butala.

Šahovsko prvenstvo sta s pozdravnimi besedami otvorila Boris Šuštaršič, predsednik Društva distrofikov Slovenije in Darinka Zagoršek, organizatorka poslovanja Doma dva topola. V moški konkurenci se je igralo 7 kol po Švicarskem sistemu, medtem ko so dekleta odigrala 6 kol po Bergerjevem sistemu. Po vseh odigranih partijah in štirimi šahisti z po 5 ½ točkami pred zadnjim kolom, je v moški konkurenci prvič postal zmagovalec Niko Čižek, drugo mesto je zasedel Gregor Žargaj, tretje pa Branko Plimon, ki se je prvič udeležil šahovskega prvenstva in se takoj zelo izkazal, saj so vsi trije osvojili po 6 ½ točke, tako da je bila končna razvrstitev določena s pomočjo dodatnih kriterijev, ki so bili določeni pred začetkom prvenstva.

Podobno napeto je bilo tudi tekmovanje v ženski konkurenci, kjer je ob upoštevanju dodatnih kriterijev zmagala Helena Urh, drugo mesto je zasedla Lidija Roškar, tretje pa lanskoletna zmagovalka Mojca Sušec. V obeh konkurencah so prvi trije šahisti prejeli medalje Zveze za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskega komiteja in praktične nagrade Društva distrofikov Slovenije, vsi udeleženci pa tudi priznanja našega društva. Več utrinkov z prvenstva lahko vidite v fotogaleriji oziroma tukaj.

Vsem najboljšim iskreno čestitamo !