CEPIMO SE

CEPIMO SE

Epidemija covida-19 je povzročila eno največjih kriz v zadnjem stoletju, ki je korenito spremenila naša življenja, in učinkovita cepiva so v tem trenutku edino realno upanje, da se epidemija ne bo ponovila tudi v naslednji hladni sezoni.

Z novim koronavirusom se lahko okuži vsak, tako starejši kot tudi mlajši, izkušnje pa kažejo, da imajo težji potek bolezni starejše osebe in osebe s kroničnimi obolenji (kot so kronične bolezni dihal, sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni, rak ipd.). Med skupinami, ki jim Svetovna zdravstvena organizacija in Centri za nadzor bolezni še posebej priporočajo cepljenje, smo zato tudi kronični bolniki.

K preprečevanju širjenja virusa lahko pomembno prispeva vsak od nas. Pri tem je najpomembnejše, da upoštevamo priporočena zaščitna ravnanja: vzdržujemo medosebno razdaljo vsaj 2 metra, pravilno nosimo masko, skrbimo za higieno rok, zmanjšamo medosebne stike z drugimi in v primeru bolezni ostanemo doma. Najučinkovitejši ukrep za zaščito našega zdravja in zdravja naših bližnjih pa je cepljenje, ki predstavlja najboljšo zaščito pred boleznijo ter težavami, tveganji in posledicami, ki jih prinaša covid-19. S cepljenjem bo vsak izmed nas prispeval ne le k zaščiti sebe in drugih, temveč tudi k rešitvi izjemno velikega problema, ki že predolgo hromi naša življenja.

Odločitev za cepljenje proti covidu-19 je vsekakor v rokah vsakega posameznika, odgovornost do drugih pa je v rokah nas vseh. Kot vemo, pa je cepljenje proti covidu-19 tudi izkaz odgovornosti do tistih, ki smo lahko krhkega zdravja in podvrženi resnim zapletom.

Skrb glede varnosti in učinkovitosti cepiv je odveč. Vsa cepiva morajo namreč skozi enake, točno določene, postopke testiranja in ocenjevanja, kjer se preverja njihova učinkovitost in varnost, za kar poskrbijo ustrezne inštitucije. Cepiva proti covidu-19 so bila preizkušena v kliničnih testiranjih, v katerih je sodelovalo več deset tisoč ljudi. Resda je bila časovnica strnjena, vendar se je upoštevalo vse pomembne vmesne korake.

Ker se zavedamo, da je ključnega pomena pri odločitvi vsakega od nas prav naše zaupanje v varnost in učinkovitost cepiva, vam nadaljevanju dodajamo zloženko z najpogostejšimi vprašanji in odgovori strokovnjakov glede cepljenja proti covidu-19. Vse informacije o cepivih in cepljenju pa so zbrane tudi na posebni spletni strani Nacionalnega inštituta za zdravje, www.cepimose.si.

Pomembno je, da za uspešno obvladovanje epidemije stopimo skupaj.
Zato se čim prej nalezimo dobrih navad in se cepimo v čim večjem številu.

Zloženka CEPIMO SE (strnjena verzija)

Zloženka CEPIMO SE (polna verzija)