Nova državna prvaka med distrofiki v šahu 2024

Nova državna prvaka med distrofiki v šahu 2024

Pod  okriljem Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja (Zveza ŠIS-SPK) smo pretekli vikend, med 5. in 7. aprilom 2024, v Domu dva topola v Izoli, izvedli posamično državno prvenstvo distrofikov v šahu. Tekmovanje je potekalo ločeno v ženski in moški konkurenci. Tekmovanje je potekalo po Švicarskem sistemu. Tako ženske kot moški so odigrali po 8 kol, oboji po 30 minut na igralca, z dodatkom 3 minute za igralce, ki potrebujejo pomoč pri premikanju šahovskih figur.

Prvenstva se je udeležilo 13 šahistk in 22 šahistov. V ženski konkurenci je naslov najboljše osvojila Fanika Trunkelj (7 točk), drugo mesto Lidija Rošker (7 točk) in tretje lanskoletna debitantka Valentina Mavrič (6 točk). Zaradi doseženega enakega števila točk, se je zmagovalka med ženskami določila po kriteriju navadni Buchholzov koeficient. Pri moških je naslov najboljšega osvojil Gregor Žargaj (6,5 točk), drugi je bil Mateo Šeparovič (6 točk) in tretji Blaž Urbanč (6 točk). Zaradi doseženega enakega števila točk, se je podprvaka pri moških določilo po kriteriju srednji Buchholzov koeficient. Prvenstvu je sodil šahovski sodnik Marjan Butala.

Po odigranih partijah je bila slovesna razglasitev rezultatov. V imenu Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja je ob zaključku prvenstva vse prisotne nagovoril Žiga Kobaševič. Najboljši trije šahisti v obeh konkurencah so poleg praktičnih nagrad prejeli tudi medalje. Tekmovanje je potekalo v skoraj poletnem vzdušju in najbolj korajžni so skočili že v morje. Letošnje leto si bomo zapolnili po udeležbi rekordnega števila šahistk, bilo jih je kar 13, in po več novih tekmovalcih, in sicer 3 šahistih in 2 šahistkah.

Fotografije iz tekmovanja si lahko ogledate v Galeriji slik.